Omuz Bursiti

Omuz ekleminde bulunan bursa adı verilen küçük sıvı dolu keselerin iltihaplanmasıdır. Bu keseler, kaslar ile kemikler arasında yastık görevi görerek sürtünmeyi azaltır. Ancak, tekrarlayan hareket, yaralanma nedeniyle bursa iltihaplanarak şişer. Omuz bursiti, ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açar. Tedavi istirahat, buz uygulaması, anti-enflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi içerir. İleri vakalarda kortikosteroid enjeksiyonu gerekebilir. Omuz …

Doç. Dr. Cavit Meclisi
Doç. Dr. Cavit Meclisi

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Spor ve Egzersiz Hekimliği

Beni takip Edin:

Omuz ekleminde bulunan bursa adı verilen küçük sıvı dolu keselerin iltihaplanmasıdır. Bu keseler, kaslar ile kemikler arasında yastık görevi görerek sürtünmeyi azaltır. Ancak, tekrarlayan hareket, yaralanma nedeniyle bursa iltihaplanarak şişer. Omuz bursiti, ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açar. Tedavi istirahat, buz uygulaması, anti-enflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi içerir. İleri vakalarda kortikosteroid enjeksiyonu gerekebilir.

Omuz Bursiti Belirtileri Nelerdir?

Omuz BursitiOmuz ağrısı, genellikle omuzun ön veya üst kısmında hissedilir. Ağrı, hareket ettikçe veya omuza baskı uygulandığında artabilir. Kolunuzu başınızın üzerine kaldırmak gibi hareketlerde zorlanma olur. Bursanın iltihaplanması nedeniyle omuzda hafif bir şişlik görülebilir.

Omuza dokunulduğunda hassasiyet veya ağrı hissedilebilir. Özellikle omuzun üzerine yatıldığında ağrı artabilir, uyumayı zorlaştırabilir. Omuzdaki ağrı ve iltihap nedeniyle kolu güçsüz hissedebilirsiniz. Omuz bursiti belirtileri omuzun aşırı kullanımı ve travma sonrası ortaya çıkar. Eğer bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız önerilir.

Omuz Bursiti Neden Olur?

Tekrarlayan hareketler, yüksek düzeyde hareketlilik gerektiren aktiviteler iltihaplanmasına neden olabilir. Omza alınan bir darbe, düşme ve çarpma gibi ani travmalar bursada hasara yol açarak iltihaplanmaya neden olur. Kötü duruş veya ergonomik olmayan çalışma koşulları omuz eklemine aşırı yük bindirerek omuz bursiti yaşanmasını tetikler. Nadiren de olsa, bursa enfekte olabilir, bu da iltihaplanmaya ve bursite yol açabilir.

Yaş ilerledikçe eklemde meydana gelen dejenerasyon, hassaslaşmasına neden olur. Romatoid artrit veya gut, bursanın iltihaplanmasına neden olabilir. Omuz bursiti dinlenme, buz uygulama, anti-enflamatuar ilaç ve fizik tedavi ile tedavi edilir. Daha ciddi vakalarda, kortizon enjeksiyonu veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Omuz Bursiti Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, hastanın şikayetlerini dinler. Belirtilerin ne zaman başladığını, hangi hareketlerin ağrıya neden olduğunu, geçmiş yaralanmalar olup olmadığını sorar. Doktor, omuz ekleminde şişlik, hassasiyet, sıcaklık ve hareket kısıtlılığı olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca omuz eklemi etrafında farklı hareket testleri yaparak ağrının yerini ve yoğunluğunu değerlendirir. Röntgen, kalsiyum birikintilerini veya kemik sorunlarını görmek için kullanılabilir. Omuz bursiti sırasında doğrudan bursanın iltihaplanmasını göstermez.

Ancak diğer olası sorunları dışlamaya yardımcı olabilir. Ultrason, bursadaki sıvı birikimini ve iltihaplanmayı doğrudan gösterebilir. Manyetik rezonans görüntüleme, ayrıntılı bir inceleme için omuzdaki yumuşak dokuların, kasların görüntülenmesini sağlar. Enfeksiyöz bursit şüphesi varsa, kan testleri veya bursadan alınan sıvının incelenmesi yapılabilir. Bu süreçlerin sonunda doktor, omuz bursiti nedenini ve ciddiyetini belirler. Uygun tedavi yöntemini belirler.

Omuz Bursiti Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz BursitiEtkilenen omuzun fazla zorlanmasını önlemek için dinlenme önerilir. Ağrıya neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Bursitte iltihaplanmayı ve şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir. Günde birkaç kez, her biri 15-20 dakika sürecek şekilde buz uygulanması önerilir. İbuprofen veya naproksen gibi ağrı kesiciler ve iltihap önleyici ilaçlar, ağrıyı ve şişliği hafifletir.

Omuz bursiti şiddetliyse, iltihaplanmayı hızla azaltmak önemlidir. Bunun için omuz bölgesine steroid enjeksiyonları yapılabilir. Kasları güçlendirmek ve hareket açıklığını artırmak için fizik tedavi önerilir. Fizyoterapist, omuz hareketlerini destekleyecek egzersizler verir. Yanlış duruşun düzeltilmesine yardımcı olabilir. Gerekli durumlarda kısa süreli bir omuz askısı kullanılarak omuz hareketi sınırlandırılabilir. Bu, iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olabilir.

Bursit uzun süreli tedavilere yanıt vermiyorsa, cerrahi müdahale gerekir. Bu, bursanın temizlenmesi veya çıkarılmasını içerebilir. Omuzun esnekliğini ve kuvvetini geri kazanmak önemlidir. Bunun için evde yapılabilecek hafif germe ve güçlendirme egzersizi önerilir. Bunlar genellikle fizik tedaviyle paralel olarak yapılır. Tedavi planı, omuz bursiti şiddetine ve nedenine göre değişiklik gösterebilir. Uzun süreli rahatlama sağlamak için bir uzmana danışmak önemlidir.

telefon
whatsapp