Kemik içindeki sıvı birikimi sonucunda oluşan şişliktir. Kemik ödemi genellikle travma, zorlama veya yaralanmalar nedeniyle ortaya çıkar. Kemikte ağrı, hassasiyet ve hareket kısıtlılığına yol açabilir. MR görüntülemesi ile teşhis edilir. Tedavi genellikle dinlenme, anti-inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılır. Ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Kemik Ödemi Belirtileri Nelerdir? Ağrı, en yaygın belirtidir. Etkilenen bölgede …
Kemik içindeki sıvı birikimi sonucunda oluşan şişliktir. Kemik ödemi genellikle travma, zorlama veya yaralanmalar nedeniyle ortaya çıkar. Kemikte ağrı, hassasiyet ve hareket kısıtlılığına yol açabilir. MR görüntülemesi ile teşhis edilir. Tedavi genellikle dinlenme, anti-inflamatuar ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılır. Ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Kemik Ödemi Belirtileri Nelerdir?
Ağrı, en yaygın belirtidir. Etkilenen bölgede derin, yaygın bir ağrı hissedilir ve bu ağrı genellikle dinlenme sırasında bile devam edebilir. Kemik ödemi durumuna bağlı olarak etkilenen eklem ya da kemiğin çevresinde şişlik görülebilir. Bu şişlik dışarıdan fark edilebilir. Ödemin olduğu bölgede hareket kısıtlanabilir. Örneğin, dizde ödem varsa diz bükme veya yürüyüş zorlaşabilir.
Kemik ödemi olan bölgede dokunmaya karşı hassasiyet olabilir. Hafif dokunmalarda bile rahatsızlık hissedilebilir. Nadir de olsa, ödemli bölgede cildin sıcaklığında artış olabilir. Kemik ödemi belirtileri, spor yaralanmaları, eklem hastalıkları veya travma sonrası ortaya çıkabilir. Kesin tanı için genellikle MRI gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Kemik Ödemi Neden Olur?
وذمة العظام، spor yaralanmaları, düşme veya trafik kazası gibi travmalar sonucu oluşabilir. Travmalar, kemikte kan damarlarının zedelenmesine yol açar ve bu da ödemin birikmesine neden olur. Uzun süreli ve tekrarlayan aşırı yüklenme, özellikle sporcularda sık görülen stres kırıklarına yol açar. Bu durum, kemik dokusunda küçük çatlaklar oluşturur ve ödem oluşumuna neden olur. Eklemdeki kıkırdağın aşınması sonucu oluşan osteoartrit, kemikte iltihaplanmaya yol açar ödem oluşmasına neden olabilir. İlerlemiş vakalarda kemikte ödem sık görülür. Kemikteki kan dolaşımının bozulması, avasküler nekroz adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu durum, kemik hücrelerinin ölmesine neden olur ve kemik ödemi gelişir.
Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar, eklemde iltihaplanmaya yol açar neden olur. Bu hastalıklar, bağışıklık sisteminin vücut dokularına saldırması ile ilişkilidir. Eklem ve kemikte bakteri kaynaklı enfeksiyon meydana geldiğinde, bu enfeksiyon neden olur. Tedavi edilmezse ciddi sorunlar doğurabilir. Diz, kalça veya omuz gibi büyük eklemleri etkileyen bağ dokusu yaralanmaları da ödem yapabilir. Bu tür yaralanmalar, eklem içindeki sıvı birikimi ve ödem oluşumuna yol açar. Hem iyi huylu hem de kötü huylu kemik tümörleri, kemik dokusunun yapısını bozarak ödem oluşmasına neden olabilir. Tümörlerin büyümesi, çevredeki kemik dokusunda baskı ve sıvı birikimine yol açar. Bu nedenler kemik ödemi yaygın sebepleri olup, her durumda farklı belirtiler gösterir. Tedavi gerektirebilir.
Kemik Ödemi Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik ödemi olan bölgeye aşırı yük bindirilmemesi ve mümkün olduğunca dinlendirilmesi önemlidir. Aktivite seviyesinin düşürülmesi ve ağırlık taşıyan hareketlerden kaçınılması önerilir. Anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrı ve inflamasyonu hafifletmek için kullanılabilir. Ağrıyı hafifletmek ve iltihaplanmayı azaltmak amacıyla doktor tarafından önerilen ilaçlar alınır.
Fizik tedavi uzmanları, ödemin bulunduğu bölgeye yönelik özel egzersiz programı uygular. Ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu programlar genellikle kas güçlendirme ve esneme hareketlerini içerir. Gerekirse koltuk değneği, bileklik gibi destekleyici ortopedik cihazlar kullanılır. Vücudun yük taşıyan bölgesindeki baskı azaltılabilir. Şişliği azaltmak için ödemli bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Bu yöntem, özellikle ödemin ilk aşamalarında ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Nadiren kemik ödemi çok ciddi boyutlara ulaştığında cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak bu genellikle son çare olarak düşünülür. D vitamini, kalsiyum ve diğer kemik sağlığını destekleyici takviyelerin alınması kemik iyileşmesine katkı sağlar. Tedavi süreci kişiden kişiye değişebilir ve bir ortopedi uzmanı tarafından düzenlenmelidir.